Echte hybride of fake?
Wat is een fakehybride? Dat is een oplaadbare hybride (een hybride waarvan de elektrische batterij oplaadbaar is via een aansluiting op een externe energiebron), maar waarvan de batterijcapaciteit of de uitstoot niet voldoen aan bepaalde normen!
Concreet zal een plug-inhybride fiscaal gezien een fakehybride zijn als deze een té lichte batterijcapaciteit (< 0,5 kWh/100 kg) of een té hoge CO2 -uitstoot (> 50 g/km) heeft.
Tip. De fiscus rondt de uitkomst van de berekende batterijcapaciteit af. Hierdoor voldoet in de praktijk ook nog een voertuig dat een batterijcapaciteit heeft van 0,45 kWh/100 kg. Zodra de uitkomst lager is, is er echter geen ontsnappen meer aan!
De aparte regeling voor fakehybrides geldt wel enkel voor auto’s die sinds 1 januari 2018 aangekocht, gehuurd of geleased zijn. Heeft u uw hybride van vóór die datum, dan is er op fiscaal vlak ook geen probleem.
Hoe dan fiscaal?
Voor een fakehybride mag u geen rekening meer houden met de opgegeven (lage) CO2 -uitstoot van het voertuig zelf, maar wel met de (veel hogere) CO2 -uitstoot van een zgn. overeenstemmend voertuig met (enkel een) ‘fossiele’ motor.
Let op! Is zo’n model er niet, dan wordt de uitstoot van de hybride vermenigvuldigd met 2,5.
Ook voor inkomstenjaar 2021 mag voor zgn. fakehybrides voor de berekening van het VAA niet langer de officiële CO2 -uitstoot van de auto zelf in rekening gebracht worden, maar wel die van de overeenstemmende niet-hybrideauto of, bij gebrek daaraan, de officiële CO2 -uitstoot × 2,5
Nog recent iets veranderd?
De fiscus heeft op zijn website een lijst van overeenstemmende voertuigen gepubliceerd die geregeld geüpdatet wordt.