THUISLADEN MET LAADPAAL OF WALLBOX
Om thuis te laden kunt u gebruikmaken van een wallbox of laadpaal. Tussen een wallbox of een laadpaal zit in feite nauwelijks verschil: een laadpaal staat op een paal, een wallbox is aan de muur bevestigd. Los daarvan zijn het exact dezelfde installaties.
OOST WEST, THUIS BEST
Uw elektrische auto thuis aan een laadpaal of wallbox hangen is de goedkoopste manier om te laden.
U betaalt dan het tarief dat u met uw elektriciteitsleverancier hebt afgesproken en dat is doorgaans lager dan wat de aanbieders van publieke laadpalen aanrekenen.
Daarnaast hebt u het voordeel dat u op uw eigen oprit altijd verzekerd van een plaats, terwijl een publieke laadpaal bezet kan zijn.
WEL CORRECT KUNNEN DOORREKENEN
Terugbetaling door werkgever of vennootschap. Thuisladen heeft uiteraard nog altijd zijn kost, maar bij laden van een voertuig dat wordt geleaset of gerent via uw werkgever of vennootschap mag u die kosten laten terugbetalen.
Die terugbetaling is belastingvrij voor u als gebruiker van het voertuig.
Alleen moet u wel correct kunnen doorrekenen, want zomaar een bedrag laten terugbetalen - zeker via uw eigen vennootschap - kan vragen doen rijzen bij de fiscus: zorgt u er op die manier immers niet voor dat u uzelf een te groot bedrag fiscaalvriendelijk uitkeert?
GEWONE LAADPAAL OF WALLBOX
In dat geval ontvangt u privé van uw elektriciteitsleverancier een globale factuur voor uw totale verbruik. Daarin zit dus zowel uw huishoudelijk / privé verbruik als het extra verbruik voor het opladen van uw auto.
Om correct belastingvrij door te kunnen rekenen moet u het werkelijke verbruik van uw bedrijfswagen kunnen aantonen.
Let op! Een forfaitaire terugbetaling op basis van een door de fiscus erkend bedrag is (momenteel) niet mogelijk.
Hoe moet u dan de exacte laadkost bewijzen? Door alles gedetailleerd te noteren en goed te onderbouwen (datum, kilometerstand, opgeladen kW, enz.). Aan de hand van het geregistreerde verbruik van de auto via uw app van het wagenmerk (Mercedes, Audi, ..) of uitlezen van informatie van de boordcomputer, kunt u een berekening maken met het tarief per kWh. Vervolgens maakt u dan een onkostennota voor doorrekening aan uw vennootschap.
SLIMME LAADPAAL OF WALLBOX
Anders dan een gewone ('domme') wallbox of laadpaal biedt een slimme laadpaal of wallbox tal van functies, via software en toegang tot het internet en andere digitale toepassingens en apps. U kunt het vergelijken met de smartwatches of slimme horloges.
Deze lader houdt het stroomverbruik bij tijdens de laadsessies en de software verwerkt de data vervolgens tot handige toepassingen. Denk aan helder inzicht in het stroomverbruik, specificatie daarvan per voertuig middels een laadpas en automatische kostendeclaraties. Ook maken de online eigenschappen het mogelijk de lader te verbinden met het stroomnetwerk in huis, met handige toepassingen als load balancing, het koppelen van zonnepanelen, enz.
Met een slimme lader houdt u dus de laadkosten gescheiden van uw huishoudelijke energieverbruik.
De doorrekening kan dan heel eenvoudig gebeuren door de aparte registratie van uw laadverbruik. Heeft uw laadpaal bovendien de optie ‘split-billing’, dan worden de laadkosten rechtstreeks aan uw vennootschap gefactureerd. U moet dan dus zelf niets meer doorrekenen!
Slimme laadpaal verplicht voor u als bedrijfsleider?
Onlangs verklaarde de minister dat een werkgever alleen de laadkosten mag terugbetalen aan zijn werknemers wanneer het gaat om een slimme laadpaal.
Over bedrijfsleiders heeft hij zich echter niet uitgesproken. Strikt gezien heeft u dus nog altijd de keuze, al maakt een slimme laadpaal u het leven natuurlijk wel een stuk gemakkelijker.
Denk ook aan de slimme laadkabel bij een leasing!
Veel klanten kiezen op vandaag (nog) voor een hybride wagen, die ze thuis opladen aan het klassieke stopcontact. Of een bestuurder woont in een appartement en heeft op vandaag nog geen laadpaal of wallbox, en behelpt zich met stopcontact bij zijn staanplaats.
Dan is een slimme laadkabel (al dan niet in combinatie met een laadkaart) de oplossing: de lader hoeft niet slim te zijn (is gewoon stopcontact), maar door de 'slimheid' van de lader wordt de afgenomen stroom automatisch verwerkt in de facturatie van de leasing.
Informeer bij KeyCar naar de mogelijkheden.