Werknemer betaalt extra voor zijn bedrijfswagen, dan ook minder “voordeel alle aard” (VAA)?
U hebt als werknemer een leasingbudget van bijvoorbeeld 600 euro per maand, maar u wilt een duurder model, meer opties, enz., en dat zou 750 euro kosten per maand. Geen probleem, u komt met uw werkgever overeen dat het verschil van 150 euro wordt ingehouden op uw loon.
Mag uw voordeel alle aard (VAA) voor het privégebruik van de wagen dan ook verminderd worden met die 150 euro maandelijks (op jaarbasis toch 1.800 euro)?
Werknemer betaalt zelf kosten voor de wagen
Enkele maanden geleden kwam er in het nieuws dat werknemers van een bepaalde grootbank bonnetjes van kosten die ze maken voor hun firmawagen, inhouden op hun VAA (voordeel alle aard voor het privégebruik van de wagen): kosten van tankbeurten (als ze geen tankkaart van de firma hebben), van tol in het buitenland, van winterbanden (als die niet in de leasing zitten), van de carwash, enz.
De fiscus was het daar echter niet mee eens, zodat die werknemers een bijkomende belastingaanslag voor de voorbije jaren ontvangen hebben. Volgens de fiscus vormen die kosten geen zgn. eigen bijdrage vanwege de werknemer. Met andere woorden mogen die kosten niet in mindering komen van het VAA. Los van het feit dat je toch zou verwachten dat een grootbank weet hoe correct de fiscaliteit op bedrijfswagens (en dan zeker “salariswagens”) toe te passen, betekent het een fiscale meerkost voor de werknemer, en dus geen besparing!
Ander systeem: eigen betaling werknemer voor overschrijding leasebudget
Meestal wordt een ander systeem toegepast: de werknemer betaalt een eigen bijdrage voor de wagen, omdat hij het leasebudget overschrijdt. Kan die eigen betaling van de werknemer dan nog fiscaal in mindering wordt gebracht, m.a.w. worden gebruikt om VAA te verminderen?
Moet wel nettobijdrage zijn!
Om zijn VAA te kunnen verminderen met de eigen bijdrage, is het belangrijk dat de werknemer een zogenaamde nettobijdrage doet voor de overschrijding van het leasebudget, met andere woorden zelf betaalt van zijn eigen geld voor de overschrijding.
Recent komt het in het kader van de zgn. cafetariaplannen echter steeds meer voor dat een (duurdere) firmawagen wordt gecompenseerd vanuit het brutoloon. Concreet zou dit in het voorbeeld (zie boven) betekenen dat de werkgever en de werknemer overeenkomen om de loonvoorwaarden aan te passen naar 3.350 euro bruto en een leasebudget van 750 euro per maand, in plaats van 3.500 euro bruto en een leasebudget van 600 euro. Op die manier kan het VAA echter niet worden verminderd; als de werknemer 150 euro minder nettoloon daarentegen ontvangt van de werkgever, kan hij die 150 euro op maandbasis wel in mindering brengen van zijn VAA.
Contacteer ons voor meer info.