Bedrijfswagen tijdens lockdown - UPDATE 2021
KeyCar België • 7 november 2020
Een goede analyse en inschatting van de situatie is belangrijk

Bedrijfswagen gebruiken tijdens lockdown?
Sinds de start van de tweede lockdown ontvangen wij regelmatig de vraag van onze klanten wat ze concreet mogen voorzien voor het gebruik van de leasewagen door hun werknemer.
Mag de werknemer de wagen gewoon gebruiken?
Wat als er sprake is van tijdelijke werkloosheid?
Mag de werknemer de wagen gewoon gebruiken?
Wat als er sprake is van tijdelijke werkloosheid?
Algemeen
Carpolicy nakijken !
U doet er dan goed aan de contractuele afspraken met uw werknemer over het gebruik van de wagen na te kijken. Deze afspraken worden doorgaans voorzien in de carpolicy.
Dat is vooral van belang als de werknemer tijdelijk werkloos is tijdens de Corona lockdown, door een sluiting van uw onderneming (het stilleggen van de activiteit). In principe heeft de werknemer dan geen recht op loon en bijgevolg ook niet op zijn bedrijfswagen, die onderdeel vormt van zijn loonpakket. Zodoende zou hij de wagen dan moeten inleveren bij de werkgever.
Belangrijk: de carpolicy kan hiervan echter afwijken, en als uitzondering voorzien dat de werknemer toch over de bedrijfswagen mag blijven beschikken tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid.
Impact op voordeel alle aard voor uw werknemer
Als de werknemer zijn bedrijfswagen moet inleveren, geniet hij ook geen 'voordeel alle aard' voor de periode dat hij niet over het voertuig kan beschikken. Hij zal er ook niet worden op belast.
Behoudt de werknemer de bedrijfswagen tijdens de sluiting, dan is er geen impact op het voordeel alle aard.
Verzekering laten schorsen?
In het verleden kon de verzekeringsdekking worden geschorst, maar dit is op vandaag niet gemakkelijk, omdat er veel te veel fraude mee werd gepleegd.
U hebt één of meerdere auto’s gekocht
Bij de keuze van een mobiliteitsoplossing is uw voorkeur uitgegaan naar de aankoop van wagens, zodat u zelf alle aspecten regelt. U bepaalt waar en wanneer de auto’s voor onderhoud gaan en hoelang u met de auto blijft rijden.
Maar dan komt het Coronavirus om de hoek kijken, en u hebt nu juist nieuwe auto’s voor de deur staan en deze zijn door u zelf betaald. In deze tijd is het juist belangrijk om liquiditeit te hebben. U kunt twee dingen doen:
1. De auto’s aanbieden voor een sale-en-leaseback. De leasemaatschappij neemt de financiering over en u krijgt het geld teruggestort op uw rekening. U kunt kiezen voor huurkoop of toch de lease te nemen incl. onderhoud, verzekering etc. Dit kan ook met auto’s of bedrijfswagens die al wat ouder zijn (voor meer info neem contact op met KeyCar).
2. U kunt ook kiezen voor financiële leasing, hoewel weinig voorkomend. De financiële instelling koopt dan uw auto / bedrijfswagen en u gaat een vast bedrag per maand betalen. Na een aantal jaren koop u de auto / bus weer terug.
U hebt één leasingwagen
U hebt één leasingcontract, maar deze wagen staat nu al een paar maanden zo goed als stil, wordt veel minder gebruikt. Dit is het moment om een afspraak te maken voor:
- wisselen van de banden
- eventuele schades te laten repareren
- onderhoud uit te laten voeren
In elk geval zult u in 2020 en 2021 hoogst waarschijnlijk minder kilometers maken dan gepland.
Ons advies is een goede inschatting te maken van het minder aantal km's, en vraag bij ons een voorstel om eventueel het contract aan te passen naar een lager jaarkilometrage. Het voordeel is dat uw maandelijkse kosten naar beneden haalt (u doet niet aan voorfinanciering).
Meerdere leasingwagens in het wagenpark
Hebt u meerdere leasingwagens in uw wagenpark, kijk dan goed naar de gereden kilometers. Wellicht is dit het moment om auto’s onderling te wisselen. Zorg ook hier dat alle medewerkers de bandenwissels correct uitvoeren, en dat alle schades gemeld en gerepareerd zijn.
Hebt u nu een aantal leaseauto’s stilstaan, dan kunt u wellicht gebruik maken van de stilstandsregeling van de leasemaatschappij. Elke leasemaatschappij heeft hier zijn eigen regels in. Met de stilstandsregeling kunt u enkele maanden de auto schorsen, zodat de maanlasten lager worden. Mocht u hierover overleg wensen en advies inwinnen, neem dan contact op met KeyCar.
De grote vraag: "mijn leasecontract loopt stilaan af, maar ik twijfel wanneer ik nu een nieuwe leasewagen moet bestellen"
Dit is een terechte vraag die wij momenteel dagelijks krijgen. Om hier goed advies op te geven, moeten we het per geval bekijken. Hieronder enkele scenario’s. Zit uw scenario er niet bij, geen probleem! Neem dan contact op met KeyCar.
Scenario 1:
U hebt een leasingcontract voor 48 maanden afgesloten dat de komende maanden afloopt. U kunt dit leasecontract nog verlengen tot maximaal 60 maanden, in bepaalde gevallen langer. Wanneer dit voor u een optie is, luidt ons advies om dit telkens met 3 maanden te verlengen (in overleg). Hierdoor behoudt u de maximale flexibiliteit. Dit is wel afhankelijk van hoeveel kilometers u per jaar maakt en of er geen grote onderhoudskosten aan uw auto aan gaan komen.
Scenario 2:
Door de gewijzigde fiscale regels wilt u graag naar een hybride of elektrische leasewagen overstappen. Dan is het van belang om snel actie te ondernemen.
Door het Coronavirus is de productie van een aantal bestanddelen van motoren en batterijen stil komen te liggen, waardoor levering van onderdelen en accu’s langer op zich laat wachten. Tevens gaan de grondstofprijzen op de financiële markten stilaan omhoog, waardoor de prijzen voor wagens op middellange termijn kunnen oplopen.
Scenario 3:
Uw leasingcontract loopt af, maar u wilt graag een benzine/dieselwagen leasen. Door het sluiten van enkele fabrieken kan het zijn dat de levertijd langer is dan u normaal gewend bent. Het is dan belangrijk om op tijd te beginnen met oriënteren. Hebt u de ideale auto gevonden, maar is de levertijd lang, neem dan contact met ons, wij hebben aanspreekpunten voor voorraadwagens.
Scenario 4:
Het leasecontract loopt af, maar eigenlijk wilt u per direct van het contract af. Wat nu? Vraag de afkoopkosten en de overnamekosten op. Zo kunt u kijken wat het meest interessant voor u is.
Daarnaast kunnen wij u helpen uw contract over te nemen.
Scenario 5:
Het leasecontract loopt af, maar u wilt niet voor een looptijd van meerdere jaren een nieuw contract aangaan.
Wij kunnen met u kijken naar occasionlease/herinzetleasing, maar we kunnen u ook flexibele contracten bezorgen. Denk ook aan shortlease. U moet ermee rekening houden dat: hoe flexibeler het contract, hoe hoger de maandelijkse kosten zullen uitvallen.
Scenario 6:
U gaat kijken naar uw wagenpark en zorgt dat er meer flexibiliteit in komt. Op korte termijn is hier geen winst te halen, maar naar de toekomst toe kan dit interessant zijn. Afhankelijk van de grootte van uw wagenpark, gaat u ervoor zorgen dat er elk jaar een aantal auto’s uit contract lopen. Zo kunt u altijd goed inspelen op de markt en bent u met vaste leasecontracten toch flexibel. Op deze manier het wagenpark inrichten, vergt meer tijd en focus op de contracten. Hierbij is KeyCar als extern fleetmanager uw ideale aanspreekpunt.
Scenario 7:
Hebt u brandstof voorzien in het leasingcontract en betaalt u een voorschot, kunnen we nakijken het voorschot te verlagen.
Wij hopen dat deze adviezen u aan het denken hebben gezet.
Hebt u vragen? U kunt altijd contact opnemen met het KeyCar-team.
Tip voor onze klanten
Als de wagen door de Corona-maatregelen en eventueel een sluiting van uw onderneming een bepaalde periode veel minder tot niet wordt gebruikt, neemt de restwaarde in feite toe, want de wagen wordt minder gebruikt. We kunnen dan bekijken of de contractuele voorwaarden niet in uw voordeel kunnen worden aangepast.
Met dank aan Tips en Advies Ondernemingsdatabank en onze Nederlandse collega's.