Geen plotse belastingverhoging door nieuwe CO2-testmethode! - UPDATE overgangsregeling
Nieuwe testmethode voor CO2?
Vanaf 1 september 2018 moet de officiële CO2-uitstoot en het verbruik van alle nieuwe auto's vastgesteld worden volgens de nieuwe WLTP-norm (Worldwide Harmonised Light vehicle Test Procedure)
Die is realistischer dan de oude NEDC-norm (New European Driving Cycle), o.m. door rekening te houden met een vlottere rijstijl en door trucjes te verbieden waarmee de cijfers gemanipuleerd konden worden (bv. extra hoge bandenspanning, extra lichte olie …). In principe moeten de WLTP-cijfers ten laatste vanaf 1 januari 2019 ook gebruikt worden in de publiciteit en op de registratiedocumenten van de auto's.
wat betekent dit fiscaal?
Het gevolg is wel dat een auto, met een ongewijzigde reële uitstoot en brandstofconsumptie, volgens de officiële cijfers ineens méér zal uitstoten en verbruiken. De verhoging varieert sterk per model, maar zou in enkele gevallen oplopen tot 20 % of meer. Fiscaal zou dat op het eerste gezicht grote gevolgen hebben omdat de fiscale factuur voor een auto in grote mate bepaald wordt door de officiële uitstootcijfers (voordeel van alle aard, kostenaftrek, BIV …).
Maar de minister stelt gerust. Minstens voorlopig zal de fiscus nog blijven uitgaan van de oude CO2-waarden. Dat gebeurt aan de hand van de officiële Europese correlatietool.
Fiscaliteit blijft gebaseerd op oude norm in 2019-2020
De EU zelf had al meegegeven dat het niet de bedoeling is dat de nieuwe testcyclus tot een verzwaring van de autofiscaliteit leidt. De minister van Financiën heeft dat deze maand formeel bevestigd in een brief aan Febiac. De federale fiscus zal nog minstens twee jaar – in 2019 en 2020 – blijven uitgaan van de oude NEDC-waarden. Daardoor leidt de introductie van de WLTP-norm niet tot belastingverhogingen of lagere aftrekpercentages.
Over de fiscale implicaties vanaf 2021 wordt nog nagedacht, aldus de minister.
Voor 2018, 2019 en 2020 zal de toepassing van de WLTP-norm de fiscaliteit van uw leasewagen niet beëinvloeden. U mag verder uitgaan van de oude NEDC-waarden.
UPDATE - voor wagens sinds 01-09-2017 geldt tot 31-12-2020 een overgangsregeling!
Hoe weet u dat? U kijkt gewoonweg op het gelijkvormigheidsattest. Daarop staan dan twee CO2 -waarden vermeld, nl. WLTP (onder code 49.4) en NEDC 2.0 (onder code 49.1). Bij dat laatste wordt uitgegaan van het WLTP-resultaat, maar dat is via een conversietool omgezet naar een (lagere) NEDC CO2 -waarde.
Let op: h et inschrijvingsbewijs vermeldt slechts één waarde, maar daarvan mag u niet uitgaan.
Welke van de twee nemen? Uiteraard doet u privé het meest voordeel met de laagste CO2 -waarde vermits dat immers een factor is in de berekening van uw privé belastbaar voordeel, nl. CO2 -percentage x cataloguswaarde x 6/7 x leeftijdsfactor.
Fiscus bevestigt nu! De fiscus heeft nu bevestigd dat voor auto’s met twee CO2 -uitstootwaarden er tot en met 31.12.2020 met de lage NEDC-waarde rekening mag worden gehouden. De fiscus zegt m.a.w. hetzelfde als de minister vorig jaar.
Let op: het moet wel gaan om de NEDC-waarde zoals die gekend is bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen, het zgn. DIV, maar in principe is dat gewoonweg de CO2 -uitstoot zoals die vermeld staat onder code 49.1 van het gelijkvormigheidsattest.
Ook voor de kostenaftrek? Ook al staat het niet met zoveel woorden in de FAQ, toch mag u ervan uitgaan dat voor auto’s met twee CO2 -waarden, de lagere CO2 -waarde geldt. Het gaat dan meer bepaald over de fiscale aftrek voor inkomstenjaren 2018, 2019 en 2020. Pas vanaf inkomstenjaar 2021 zou de WLTP-norm gelden.